Venskaber og lærdom for livet

 

Kristoffer Ditlevsen, medvirkende i H.C. Andersen Festspillene 2002 – 2009, medlem af H.C. Andersen Festspillenes bestyrelse fra 2011 til 2018.

Siden han som 3-årig så en forestilling første gang, drømte Kristoffer Ditlevsen om selv at stå på scenen i Den Fynske Landsby. Et år så han forestillingen ikke mindre end seks gange, og som 8-årig var han selv en del af H.C. Andersen Festspillene for første gang.

Han husker det stadig tydeligt. Det allerførste år, hvor han ikke bare sad blandt publikum, men derimod selv var en af dem, der stod på scenen i Den Fynske Landsby. Forestillingen var Hyrdinden og Skorstensfejeren, og 8-årige Kristoffer Ditlevsen havde roller som lille soldaterdanser og noget i retningen af ”tiende borger til højre”, fortæller han med et smil.

Der var med andre ord langt til hovedroller, men Kristoffer Ditlevsen var ligeglad. Han havde drømt om at være en del af festspillene i flere år, siden han første gang så forestillingen som 3-årig. Et år så han stykket hele seks gange på en sommer, og nu var han selv en af de medvirkende.

Et år forinden var han startet på teaterskolen, og inden da havde han altid spillet teater og klædt sig ud derhjemme. Kristoffer Ditlevsen havde endda fået forestillingen på VHS-bånd et af årene, og det bånd blev set flittigt i hjemmet i Dalum.

”Jeg lærte alle sangene udenad, og jeg så det bånd, så meget, at det til sidst havde striber, fordi det var så slidt”, griner han.

Ingen mobning
Glæden ved teateret og at få lov til at stå på scenen var stor for Kristoffer Ditlevsen, men udover muligheden for at spille teater, var den ekstra gevinst ved både teaterskolen og festspillene også en helt ny vennekreds med samme brændende interesse for teater, som han selv havde. 

”Det var lidt svært at være den kreative i en klasse fyldt med sportsnørder. Mange af de medvirkende oplever at føle sig uden for i skolen, men i festspillene er der ingen mobning. Man er aldrig bange for at stille sig op over for de andre, og der er ingen der griner af en”, forklarer han.

”I Landsbyen har jeg fået venner, jeg deler interesse med, og det er noget af det fedeste ved festspillene. Man får det faktisk sådan, at man hellere vil være sammen med dem fra teaterskolen og Landsbyen end med ens venner fra skolen, fordi man har den her fælles interesse”, fortsætter han, der også nu som voksen har holdt fast i de mange venskaber, der er knyttet bag scenen i Landsbyen.

Som lidt ældre er Landsbyen de perfekte rammer for de første fester og kæresterier, mener Kristoffer.

”Det er meget trygt, og man kender hinanden godt, så det bliver ikke så vildt. Det er et godt sted at starte med at gå til fester”.

Royal optræden
At Landsbyen vækker lutter gode minder hos Kristoffer Ditlevsen hersker der ingen tvivl om. Der har været masser af fantastiske oplevelser gennem årene, og en af de største for Kristoffer har uden tvivl været i 2005, hvor han og de andre medvirkende optrådte på Schackenborg for HKH Prins Joachim og hans to sønner. Dette skete i forbindelse med H.C. Andersens 200 års fødselsdag og H.C. Andersen Festspillenes 40 års jubilæum, og i samarbejde med Guldhornskomiteen og HKH Prins Joachim. Der blev spillet to forestillinger i slotsgården. Hele scenografien blev flyttet ned til det sønderjyske, og det gjorde stort indtryk på de medvirkende at få lov til at optræde under de royale forhold.

”Vi klædte om inde i Riddersalen, og der var meterlang kø til toilettet, for alle ville gerne prøve et kongeligt toilet”, husker han grinende.

Der har også været et par år, han husker for nogle kiks eller mindre heldige episoder. Blandt andet i 2004, hvor Tommelises kjole ikke var færdig til generalprøven. Den kom først fem minutter inden forestillingen gik i gang.

”Og i 2002 var der en forestilling, hvor vi spillede for 34 mennesker. Der blev lavet lidt fis, og nogen byttede roller. Det blev der slået hårdt ned på, for alt er tilrettelagt ned til mindste detalje, og der skal være disciplin”, forklarer han.

Et af de minder, der står klarest, er dog det første år, hvor han og de andre skulle hjem til Karen Hohberg og prøve det tøj, vi skulle optræde i. Det gjorde et massivt indtryk på den unge Kristoffer.

”Man kom hjem til hende, og hele huset var fyldt med kostumer. Og hun fortalte gerne længe om historierne bag de forskellige kostumer”, husker han.

Gode råd og læring
Kristoffer forklarer, hvordan hele systemet i Landsbyen er skruet sammen, sådan at de mindste lærer fra de store og på den måde får en masse gode råd til deres optræden på scenen.

”Man ser op til de store, når man kommer som en af de små og spejler sig i dem. Det, de sagde, var lov,” fortæller han med et skævt smil. 

Ofte starter de medvirkende med mindre roller de første år og arbejder sig derefter langsomt op år for år, som de bliver dygtigere. Kristoffer endte med at spille nogle store roller, blandt andet som Klods Hans’ bror.

”En del af det at få større roller, er, at man så får microport på. Det var en drøm, da man startede, og det var ikke kun mig, der havde det sådan,” siger han. 

Somrene i Landsbyen giver ud over en masse oplevelser og nogle gode venskaber også en lærdom, der kan tages med i resten af livet, forklarer Kristoffer. For det handler om meget mere end replikker og strofer.

”Man lærer en arbejdsdisciplin, der kan bruges alle steder. Det at indgå i et stort team og at stå på scenen og være i centrum gør en mere selvsikker, og det kan man for eksempel bruge, når man går til eksamen. Man lærer også at improvisere”, siger han.

Kontakt til publikum
Det faldt Kristoffer Ditlevsen ganske naturligt at blive en del af bestyrelsesarbejdet, da han ikke længere stod på scenen selv. Hans mor havde siddet i bestyrelsen gennem flere år, mens Kristoffer medvirkede, og han ville gerne være med til at give noget tilbage til H.C. Andersen Festspillene, forklarer han:

”Den oplevelse, jeg havde som lille, den glæde ved at komme i landsbyen og se scenen, vil jeg gerne være med til at give videre”. 

Han har utallige forskellige opgaver og sælger bl.a. billetter, bygger scene og hjælper til med at lave programmet, ligesom han har haft en del administrative opgaver. Han hjælper også til ved optagelsesprøverne, og så er det ham, der vedligeholder H.C. Andersen Festspillenes hjemmeside og tager billeder til den. Kristoffer Ditlevsen er rigtig glad for de mange praktiske opgaver, og især den del, der involverer kontakten til de mange mennesker, der kommer og ser forestillingerne.

”Når jeg sælger billetter, er jeg i direkte kontakt med publikum, og det kan jeg rigtig godt lide. Det er sjovt at høre, hvad de synes om forestillingen, rammerne og sådan”, siger han og slutter:

”Det er ret unikt for Odense og provinsen med de her festspil. Der er ikke mange i København, der kender til det, når jeg forklarer, hvad jeg laver, og at det er fedt”, siger han.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilmelding nyhedsbrev