Nattergalen (1966)

Opført på friluftsscenen i Den Fynske Landsby i sommeren 1966.

Om forestillingen:
Startskuddet til H.C. Andersen Festivalens anden sæson begyndte allerede om vinteren med optagelsesprøver på Grand Hotel i Odense, hvor omkring 30 børn blev udvalgt til at deltage i forestillingen "Nattergalen". Festivalen blev igen ledet af initiativtageren Klaus Pagh, og formen var den samme som året før, hvor Freddy Albeck som H.C. Andersen fortalte eventyret, mens de øvrige børn mimede, dansede og sang til. Der var da også tale om en slags verdenspremiere, da "Nattergalen" aldrig rigtig var blevet dramatiseret før.

Eventyret, der foregår i Kina, hvor du jo nok ved, at Kejseren er kineser, stillede dog samtidig store krav til kulisser og kostumer. I friluftsteatret blev der bl.a. bygget en pagode i tre etager, anlagt en hel kinesisk have samt en lille kunstig sø, hvoromkring levende påfugle, mandarinænder og flamingoer gik rundt. Kostumerne var ligeledes syet som ægte kinesiske dragter, og de fynske børneskuespillere måtte trække gule nylonstrømper ned over ansigtet, for derved at komme til at ligne rigtige kinesere. I det hele taget gik Klaus Pagh efter, at det hele skulle se så autentisk ud som muligt, hvilket blev honoreret fra anmeldernes side.

Premieren den 10. juli om aftenen blev nemlig en stor succes! Anmelderen fra avisen Aktuelt skrev: "Klaus Paghs fornemmelse for stil, hans baade muntre og lyriske greb om iscenesættelsen, hans idérigdom i detaljerne og den omhu, hvormed han har skabt den eksotiske stemning med ægte ting, som han delvis har hentet hjem fra udlandet, gjorde opførelsen til en rund og færdig og fin ting, der blev en sjælden oplevelse for dem, som i aftes var samlet til premieren i Den fynske Landsby".

Ligesom i 1965 arrangerede Fyns Tidende en avishat-konkurrence, hvor i alt 300 børn deltog. Dog måtte man konstatere, at besøgstallet var for lavt, hvilket utvivlsomt skyldtes det dårlige sommervejr og konkurrencen fra VM i fodbold. I løbet af den måned forestillingen spillede, kom der kun 7-8.000 mennesker, hvilket ikke var nok med et budget, hvor man havde regnet med det dobbelte.

H.C. Andersen Festivalen var i fare, men allerede inden nytår annoncerede Klaus Pagh dog atter, at eventyret i 1967 skulle være "Klods Hans".

Produktionen:
Iscenesættelse: Klaus Pagh

Eventyrdigteren: Freddy Albeck
Kejseren af Kina: Steffen Helmuth Madsen
Musikmesteren: Henrik Flint Hansen
Kokkepigen: Bodil Pedersen
samt en masse andre herlige børn og unge.

Tilmelding nyhedsbrev