Svinedrengen (1993)

H.C. Andersen Teaterskolen leverede en lind strøm af talenter til Festspillene, hvilket ikke gjorde udvælgelsen til sæsonen 1993 nemmere, selvom det vel er det, man kalder et ”positivt problem”. Desuden stoppede flere skuespillere fra tidligere år på grund af Festspillenes lave pensionsalder. 53 på scenen og 11 i orkestret blev udvalgt til Svinedrengen, atter kombineret med Prinsessen på ærten.

Allan Damby spillede svinedreng, Katrine Gattrup prinsessen, Søren Hansen kejser, og Kasper Gattrup var – næsten sædvanen tro – narren, der bandt skuespillene sammen og engagerede publikum. Til gengæld var det endegyldigt slut med levende grise på scenen. Dét havde veterinærmyndighederne sat en stopper for, så tre børn var derfor trukket i grisedragter.

Noget særligt var det dette år, at Erik Bent Svendlund blev afløst som egentlig instruktør af Niels Erik Johannesen, selvom det stadig var Svendlund, som var den kunstneriske leder. Johannesen var uddannet lærer, men havde været assistent for Svendlund på Nyborg Vold siden 1988. Desuden havde han selv spillet amatørteater siden 1970 og startet Hårby Amatør Teater. Svendlunds utallige engagementer rundt om i landet krævede nemlig, at han blev aflastet nogle steder.

Det var dog stadig Svendlund, som havde lavet manuskriptet og Børge Wagner musikken. Jan Aagaard havde den musikalske ledelse, Annette Nielsen var koreograf, og Karen Hohberg tog endnu en tørn som kostumier.

De ydre rammer for Festspillene ændrede sig desuden ved, at ordningen med, at man havde sekretariat sammen med Odense Turistforening, ophørte på grund af pladsmangel. Det problem løste Odenses postmester, K. M. Nielsen prompte: ”Kom blot til os, den klarer vi…” Derefter blev sekretariatet flyttet til postkontoret i Dannebrogsgade, hvorfra man også solgte billetter.

Sommeren var præget af skiftende vejr, men oftest klarede det op, inden Festspillene gik på scenen. Og det lykkedes med Svinedrengen at komme tilbage på sporet tilskuermæssigt. 25.001 lød det endelige tilskuertal på efter sidste forestilling 8. august, hvor alene 1.369 gæster var mødt op. Dermed var det bevist, at også Niels Erik Johannesens instruktion kunne bruges, og at man godt kunne klare sig uden de gratis skolebilletter.

Kort efter afslutningen fik sæsonen et markant efterspil, da Festspillene blev inviteret med til en af festlighederne i forbindelse med Tivolis 150 års jubilæum i København. Svinedrengen blev opført i en forkortet udgave på 20 minutter i det stramme jubilæumsprogram, og børnene fik en stor oplevelse foran det store publikum på plænen i Tivoli den 12. august, efterfulgt af en tur i Grøften. Kulisser og kostumer var forinden blevet kørt til København, men især opstillingen af kulisserne var en udfordring, fordi det ikke var tilladt at bore ting fast i Tivoliscenens gulv og vægge. Derfor måtte alt fastgøres ved hjælp af vægte, så intet blæste væk i det danske sommervejr.

Tilmelding nyhedsbrev