Klods Hans (1996)

I 1996 fejrede Den Fynske Landsby 50 års jubilæum. Fra at H.C. Andersen Festspillene nærmest havde været opfattet som et irriterende fremmedlegeme i museumsverdenen, blev de nu fremhævet som et af de væsentligste arrangementer i Landsbyen. Niels Erik Johannesen mente da også, man skulle gøre sig ekstra umage i jubilæumssæsonen, hvilket blev med eventyret om Klods Hans i Erik Bent Svendlunds gendigtning.

Til optagelsesprøven i marts måtte 72 børn synge og danse for de strenge dommere, som foruden Johannesen var koreograf Line Pedersen og korinstruktør Jytte Holm. 

Martin Egeskov – soldaten fra Fyrtøjet året før – spillede Klods Hans, mens Christina Heick, som havde været prinsesse året før, igen spillede prinsessen. I det hele taget var der en række gengangere blandt skuespillerne, men som altid også en række nye. Ifølge Erik Bent Svendlund var man i gang med at slide 6. eller 7. generation af skuespillere op i Landsbyen!

Bag kulisserne var der en række gengangere: Musikken var af Børge Wagner, scenografien ved Henrik Gattrup, orkestret blev indstuderet af Ib Roland, og Karen Hohberg var kostumier. Hun var i øvrigt sat på ekstra arbejde, fordi mus havde spist mange af de gamle kostumer i depotet bag scenen, så der måtte laves mange nye. Annette Nielsen var stoppet som koreograf efter 11 år, og i stedet trådte Line Pedersen og Peter Friis til. Han havde stor erfaring fra udlandet, blandt andet ved at forsøge at lære russerne aerobic, og de var begge involveret i at lave koreografi til DR TV. Vera Mogensen var blevet forestillingsleder, mens Alice Vedel Hansen var ”tante” for de 70 børn. Med til at øge livligheden var, at man igen forsøgte sig med en levende ged på scenen – som naturligvis ind imellem stjal billedet – og noget af blomsterdekorationerne.

Ved premieren den 17. juli kunne man konstatere, at der var pillet lidt ekstra ved Klods Hans. Forestillingen begyndte nemlig med, at prinsessen blev født og voksede – ret hurtigt – op til at blive en giftefærdig, men noget hoven prinsesse. Som altid var der også lidt indslag fra andre eventyr, Hyrdinden og Skorstensfejeren og Elverhøj. Fyns Amts Avis glædede sig over de talentfulde, glade børn og ikke mindst den lille dirigent, Jesper Birk Andersen.

Ved afslutningen af sæsonen den 11. august kunne Jørn Erik Schreiner konstatere, at der havde været 25.500 tilskuere til årets Festspil, et lille fald, men alligevel tilfredsstillende med et blandet sommervejr, som dog ikke havde givet aflysninger. 

Tilmelding nyhedsbrev