Form og farve skaber eventyrlige universer

 

Alice Mikkelsen, uddannet billedkunster fra Århus Kunstakademi. Scenograf i H.C. Andersen Festspillene i 1992, i peroden 2007 – 2011 og igen fra 2014.

Alice Mikkelsen har eventyr i blodet, og fortællinger har altid været essentielle for scenografens arbejde. Hun elsker at iscenesætte fantasifulde universer, som både børn og voksne kan drømme sig væk i.

Et vigtigt omdrejningspunkt for forestillingerne i Landsbyen er og har altid været de fantastiske kulisser, der hvert år bruges tusindvis af timer på at få gennemtænkt og fremstillet. Frivillige, blandt andet forældre, lægger en masse timer i det praktiske arbejde, men bag alle idéerne står en scenograf, hvis fornemmeste opgave er at få skabt det eventyrlige univers, fortællingen skal udspilles i – og få det gjort på en sådan måde, at kulisserne ikke bliver mere avancerede, end at børnene stadig kan flytte rundt på dem selv.

Alice har arbejdet som scenograf gennem mange år. Hun blev involveret i H.C. Andersen Festspillene, da
hun kendte Erik Bent Svendlund fra Varde Sommerspil. Hun var scenograf og Erik Bent Svendlund var instruktør.
Det første år i Odense lavede hun scenografien uden selv at være til stede. De efterfølgende år brugte hun
adskillige timer i Den Fynske Landsby sammen med alle de frivillige, der har været med til at få scenen op at stå.

”Det er fantastisk at komme i Landsbyen og lave eventyr. Jeg er meget begejstret, når det handler om eventyr,
for der er ikke grænser for, hvad man kan lave. Det er kun fantastsien, der sætter grænser”, fortæller Alice
Mikkelsen, der desværre måtte stoppe som scenograf på H.C. Andersen festspillene i 2011 på grund af
helbredet, men som vendte tilbage igen fra 2014.

Fra Legoland til børneopera
Alice Mikkelsen er uddannet billedkunstner, og hele hendes arbejdsliv har taget udgangspunkt i kærligheden til
og talentet for form og farve. Hun arbejder stadig som scenograf i Varde og i Esbjerg, hvor hun laver opera for
børn. Tidligere har hun også lavet kulisser til blandt andet Frøbjerg Festspil.

”Jeg har lavet kulisser i 40 år, og jeg har stort set altid arbejdet med scenografien. Jeg bor et sted, hvor der er
stor interesse for teater, så det kom naturligt at blive blandet ind i det”, fortæller hun om Varde, der huser
landets største amatørteater.

”Når man synes, man er god til noget, er det jo det, man laver”, fortsætter hun med et smil.

Alice Mikkelsen har været ansat i Legoland i en årrække, hvor hun lavede modeller, udsmykninger etc. både i
parken i Billund og rundt om i verden. Efter Legoland har hun blandt andet skabt sine eventyrlige universer i
Randers Regnskov og det store hajbassin i Kattegatcenteret.

Også en stor julekalender lavet som nisselandskab i Varde by bliver det til hvert år. og der er figurerne fra
H.C. Andersens eventyr også tænkt ind hos eventyrelskende Alice.

Altid dejligt arbejde
Erik Bent Svendlund var som sagt manden, der fik Alice Mikkelsen koblet på festspillene, men det var nu
Carsten Friis, der var instruktør på H.C. Andersen Festspillene, da Alice kom til Landsbyen i 2007. Hun
var overordentlig glad for at være med, og hun drømmer om at vende tilbage, når overskuddet til at have flere
jern i ilden kommer igen.

”Jeg tager et år ad gangen. Jeg har stadig masser af idéer til, hvordan det kan gøres og kan finde på mange
sjove ting”, siger hun. Om arbejdet i Landsbyen fortæller hun, at det altid begejstrede, og at det var en opgave,
hun altid glædede sig til at tage fat på.

”Det var altid dejligt at komme ned på scenen. Børnene har ferie, når jeg starter op, og så kommer der nogle hjælpere hen ad vejen. De har fået modellen i februar, og så er der nogen, der går i gang med hammer og søm og bygger kulisserne. Så kommer jeg og kigger og holder øje”, forklarer hun.

Typisk kom Alice Mikkelsen i Landsbyen, når hun var færdig med sommerspillene i Varde. Så havde hun noget tid selv, inden det myldrede ind med børn, forældre, bedsteforældre og andre frivillige. Mange frivillige har involveret sig i scenebyggeriet, og flere er pensionerede håndværkere, der gerne giver en hånd med.

Mange frivillige kræfter
Efter at Alice så havde fået lidt tid til at arbejde med scenen selv, begyndte de frivillige at komme, og der kan altid bruges ekstra hænder til et så stort stykke arbejde, pointerer hun.

”Folk skal typisk i gang med at lave blomster, blade og træer, og det tager lang tid. For eksempel tager det utrolig lang tid at lave dunhammere, og jeg ville aldrig selv kunne nå at lave alle de blomster, der skal bruges”, siger hun.

Med de mange arbejdstimer, der ligger i kulisser og rekvisitter, ligger det da også Alice Mikkelsen meget på sinde, at det hele bliver brugt mere end en gang. 

”Jeg gør meget ud af at få samlet et ”lækkert” billede. Det kan være svært for publikum at se, hvad det lige er, der gør det. Det er helhedsoplevelsen, der tæller. Det er noget med at koordinere farver, så de ikke springer i øjnene. Det er jo en kæmpe scene efterhånden, hvor vi bygger den ud i siderne, så man ikke kan se børnene løbe rundt bag ved scenen”, forklarer hun.

”Når jeg tænker på alle de kræfter, der bliver lagt i blomster, træer etc., skal de da gemmes. Der er kommet lidt mere lagerplads at gemme på nu, og det er rigtig dejligt. Jeg kan godt lide at genbruge det, man har og gå rundt og kigge på det”, siger hun.

Alice Mikkelsen har fokus på at skabe en helhedsoplevelse for publikum i sit arbejde, og hun elsker, når det hele går op i en højere enhed, uden at man som publikum kan sætte en finger på, hvad det præcis er, der fungerer så godt.

Den gode stemning er vigtigst
Det betyder meget for Alice Mikkelsen, at der er en god tone, og at alle føler sig godt tilpas i det daglige arbejde. Hun har knyttet mange venskaber bag scenen gennem tiden, og gør en dyd ud af at lære både børnene og de mange frivillige at kende.

”Jeg får en høj grad af ansvarsfølelse bag scenen. Man prøver jo på, at alle skal have det godt – det sidder i baghovedet hele tiden. Men det er ikke let at tilfredsstille alle, og jeg skal jo også selv lave noget, når jeg er der”, siger hun med et smil og fortæller:

”Der var et år, hvor en lille dreng havde iagttaget mig og stillet spørgsmål gennem flere dage, mens jeg arbejdede. En dag spurgte han så, om han godt måtte give mig et knus? Det måtte han selvfølgelig gerne”.

Vejret betyder alt
Vejr og vind er på godt og ondt med til at sætte rammerne for festspillene, specielt for dem, der bygger scenen, for de mange kulisser skal jo gerne kunne holde til lidt af hvert. Og Alice Mikkelsen husker da også især de år, hvor vejret har været ekstremt på den ene eller den anden måde.

”Jeg kan huske, da vi skulle lave Fyrtøjet. Det øsregnede, og vi skulle lave et ti meter højt træ, der skulle kunne lægges ned og bruges som bro ned til rotunden. Der skulle lægges stof på med et tykt lag maling, og vi vidste ikke, hvordan det ville opføre sig i regnvejr. Så i sidste øjeblik fik vi fat på nogle telte, der kunne beskytte det, og vi gik en masse mennesker og klistrede bark på. Den daværende formand Michael Korsgaard og en af fædrene, Kim Foged, var drivvåde og fyldt med maling, og impulsivt gav de sig til at danse på scenen og sang ”Singing in the rain”. Det var så sjovt. Et par forældre sov nede på scenen for at holde øje med de varmeblæsere der blev sat op, så træet kunne tørre så. Det skulle jo ikke gerne brændt ned”, fortæller Alice grinende.

Givende samarbejde
Samarbejdet med de mange frivillige er alfa og omega for Alice Mikkelsen, der hvert år har glædet sig til at se både nye og gengangerne.

”Det er sjovt at se de forældre, der kommer for første gang og så fortsætter, og de glæder sig til at komme i gang. Det varmer mit hjerte,” siger Alice Mikkelsen, der også er glad for de mange input, der kommer fra de frivillige. For selvom hun er kvinden bag, er gode input bestemt velkomne:

”Der kommer mange nye idéer, når vi er så mange. Alle idéer er velkomne, selvom jeg har lavet scenografien. Når folk er så begejstrede og bruger så meget tid, tager man mod det med kyshånd. Og det er en fornøjelse at arbejde med instruktørholdet, Carsten, Line, Mette og Michael.”

Alt det sociale fylder meget, og der bliver sørget godt for folk, mener Alice Mikkelsen. 

”Det er ret fantastisk at være en del af. Man sidder der ved et langt bord og spiser sammen, og det glæder folk sig til hver dag. Her får man snakket en masse og der er god stemning. Der bliver skabt mange nye venskaber på kryds og tværs”.

”Den glæde ved at komme derned og lave festspil er fantastisk. Jeg har været glad for at være med, og det skal altid skinne igennem i mit arbejde”, understreger hun.

Tilmelding nyhedsbrev