Fyrtøjet (1981)

I 1981 opførte H.C. Andersen Festspillene Fyrtøjet, igen med en række gengangere i fremtrædende roller.

Erik Bent Svendlund skrev manuskriptet og stod for instruktionen. Musikken var atter lagt i Børge Wagners kyndige hænder, og Peter Whitmarsh stod for koreografien, mens dekorationerne var Ole Skov Svendsens værk.

Der var igen hjælp fra Odense Teater, blandt andet ved Lise Lotte Kroager, som spillede heks, og Finn Arvé som kongen. Langt de fleste roller blev dog spillet af børn, således også Soldaten, som blev spillet af Per Jensen. Bag kulisserne var Johanne Grønbech ”tante” for børnene. Erik Bent Svendlund havde til programmet skrevet et velkomstdigt om Festspillene og Fyrtøjet.

I modsætning til de andre år kan man i 1981 ikke følge H.C. Andersen Festspillene i aviserne, fordi der i marts udbrød en konflikt mellem Dansk Journalistforbund og arbejdsgiverne, som betød, at de fleste dagblade ikke udkom fra den 27. marts til den 12. august. Ugeavisen fortalte dog før premieren lidt om Fyrtøjet, og Jørn Erik Schreiner fremhævede, at der efterhånden var opstået et frugtbart samarbejde mellem Festspillene og Den Fynske Landsby. ”I de første år var spillene og Landsbyen nok lidt på vagt overfor hverandre. Men som årene er gået, har forbindelsen udviklet sig til et varmt venskab,” udtalte Schreiner.

Borgmester Verner Dalskov fremhævede ved samme lejlighed Festspillenes betydning for byen: ”Mange ny attraktioner er i årenes løb blevet skabt til glæde for Odenses gæster. Men en af de mest markante er H.C. Andersen Spillene.”

Da Fyens Stiftstidende endelig udkom, kunne den bringe godt nyt fra Landsbyen: Sæsonen var netop slut og havde, begunstiget af godt vejr og en fornøjelig gendigtning af Fyrtøjet, betydet ny rekord for tilskuere. Godt 32.000 var det blevet til, hvilket var nogle hundrede mere end den hidtidige rekord fra 1977.

Tilmelding nyhedsbrev