Klods Hans (1983)

For de originale H.C. Andersen Festspil – dem i sommerferien for børnene – betød den noget blandede erfaring med Mit Livs Eventyr intet. Måske endda tværtimod. Lille Claus og Store Claus havde jo trukket rekordmange til Den Fynske Landsby i sommerferien, og det måtte altså være denne model med H.C. Andersens kærligt behandlede og modererede eventyr, spillet primært af børn, som var den blivende.

Derfor bød sæsonen 1983 på Klods Hans, spillet i sommerens hjerte, fra den 13. juli til 7. august. Sædvanen tro havde Erik Bent Svendlund været kreativ med originaleventyret om den lige så kreative Klods Hans.

Elementer fra både Hyrdinden og Skorstensfejeren og Elverhøj var lagt ind, blandt andet fordi forestillingen ellers ikke ville vare meget mere end en halv time – og den skulle vare ca. en time.

Hovedrollen var dog stadig Klods Hans, som blev spillet af Johan Kobborg i skarp konkurrence med andre gode emner. Men Kobborgs evner til både at synge, spille komedie og danse overbeviste Svendlund. I det hele taget var der et stort og talentfuldt ansøgerfelt, og Svendlund udvalgte 53 børn ved prøverne i april, selvom 45 egentlig havde været nok. Dette år tog han samtidig skridtet fuldt ud, så der kun var børn på scenen og ikke elever fra skuespillerskolen ved Odense Teater. ”Tidligere har vi haft elever fra Odense Teater til at klare de store roller, men mange af ungerne har været med i mange år, og nu er de så gode, at de sagtens kan klare det selv”, mente Svendlund.

De fleste bag scenen var også gengangere: ud over Svendlund var det Børge Wagner, som stod for musikken, Ole Skov Svendsen for scenografien, Peter Whitmarsh for koreografien og Karen Hohberg for kostumerne. Dertil kom et helt familiedynasti: Frede Tønnes som forestillingsleder, Thomas Halken Tønnes som regissørassistent og Kirsten Halken Tønnes som ”tante” for børnene. Sandra Olsen på syv år dirigerede orkestret.

Til premieren fik Erik Bent Svendlund efter formand M. K. Gudmundsens velkomst en gave, fordi det var 10. gang, han satte Festspillene op. 

Prøverne havde været afviklet i megen varme, og også til premieren var det perfekt vejr. Fyens Stiftstidendes anmelder mente, at skuespillerne klarede sig fortræffeligt også uden forstærkning fra teatret. Der blev spillet friskt og uimponeret i rollerne, og især Johan Kobborg (Klods Hans) og Rita Modberg (Narrekonen) blev fremhævet, men også den lille dirigent og flere andre blev rost. Jyllands-Posten var også rosende over for et skuespil, som levede helt op til forventningerne om en glad munter familieforestilling.

Blandt gæsterne dette år var japansk tv, som optog fra Klods Hans, hvilket skete flere år i træk – i modsætning til Danmarks Radio, som ikke fandt det ulejligheden værd at besøge Landsbyen. Da Festspillene den 27. juli kunne invitere til midtvejsfest, var det i sikker forvisning om, at der ventede en god sæson: Godt vejr og godt skuespil havde lokket rekordmange i Landsbyen. 

Da sæsonen sluttede den 7. august, kunne man konstatere, at 39.004 havde set Klods Hans – en ny markant rekord, der havde været begunstiget af en tør og varm sommer. Desuden kunne Jørn Erik Schreiner i sin takketale konstatere, at i alt 103 personer havde medvirket på den ene eller den anden måde, men især børnenes konstant høje niveau blev rost.

Tilmelding nyhedsbrev