Fyrtøjet - Mit Livs Eventyr (1988)

1988 var et ganske særligt år i Odense. Byen fyldte nemlig 1000 år – eller det vil sige: alle vidste, at der har boet mennesker længe før, men 988 er det første år, Odense er nævnt i skriftlige kilder. 1000-året skulle markeres med en lang række arrangementer, forestillinger, bogudgivelser, kunstværker, koncerter og meget andet. H.C. Andersen Spillene havde en traditionel forestilling, Fyrtøjet, på programmet i juli, men i august blev der i anledning af 1000-året spillet en voksen-musical – en gentagelse af Mit Livs Eventyr fra 1982.


Om Fyrtøjets 1988-udgave kan vi passende give ordet til Svendlund selv: ”60 små skuespillere på scenen. 12 glade spillekanter i orkestret. Alle de sang-, danse- og spilleglade børn i H.C. Andersen-spillene syntes også, at de ville være med til at fejre Odenses 1000 år, så det var derfor naturligt, at årets spil i Den fynske Landsby blev Fyrtøjet – vel nok digterens mest læste og elskede eventyr. Vi har som sædvanlig digtet lidt til, uden – håber vi da – at det er gået ud over digterens egne ord, for det hører sig jo til i Den fynske Landsby at børnene både siger replikker og synger. Der er også enkelte ændringer i forhold til den sidste opførelse af Fyrtøjet for 6 år siden i form af et par nye sange og ekstra dansenumre til Børge Wagners sprælske musik. I de sidste par måneder har de over 60 medvirkende børn terpet både med ord, danse og musik for at få den festligste forestilling ud af det, og det 12 mand store børneorkester under Claus Juul’s ledelse har ligeledes kæmpet med de til tider drilagtige noder. Der er i år også blevet råd til at gøre lidt mere ud af såvel dekoration som kostumer, så vi håber resultatet er blevet en farverig, festlig og humørfyldt lille forestilling.”

Scenografien stod Vibeke Feldt, Dean Diboni og Lotte Aunkilde for, Anette Nielsen koreograferede, og Karen Hohberg lavede kostumer. Lydteknikken var i hænderne på Nis Pedersen. ”Tanter” var Jytte Laugesen, Inge Skov og Sys Svendlund. Hovedrollen som soldaten blev spillet af Knud Foxil, Mette Mikkelsen var heks og Helle Kristensen prinsesse.

Spillesæsonen var afkortet i 1988, fra den 12. til den 31. juli da Mit Livs Eventyr skulle have premiere den 10. august. Premieren den 12. juli blev afviklet i flot vejr, og publikum på 1.057 mennesker var begejstrede for, hvad de så.

Det var en betydelig satsning, at man igen greb fat i Mit Livs Eventyr som festforestilling. I 1982 havde dårligt vejr betydet et ringe tilskuertal med en gæld på en halv million kr. til følge – en gæld, som man først nu havde fået bragt ned. Det var endda de samme skuespillere, som havde hovedrollerne: Peder Severin, Tove Hyldgaard og William Rosenberg. Der var dog også plads til en række af børne-skuespillerne fra sommer-festspillene, blandt andet spillede Mark Eskekilde den unge H.C. Andersen; han havde i tre år været med i Landsbyen. Rollen som Siboni blev spillet af Ulrich Thomsen, som siden blev kendt med roller i Nattevagten og Festen.

Premieren den 10. august blev tilsmilet af godt vejr, og omkring 1.000 tilskuere på de opstillede klapstole så en forestilling, som blev rost fra nær og fjern. Især de professionelle sange og Anette Nielsens stort opsatte danseoptrin blev fremhævet, men også Svendlunds kærlige behandling af sproget fra den tjekkiske original blev rost. Det blev også fremhævet, at Svendlund havde høvlet nogle knaster af det oprindelige stykke, så det blev mere muntert og ligefremt. Alligevel blev det igen ikke nogen succes med Mit Livs Eventyr. Atter var der en del dårligt vejr, og Schreiner mente, at spilletidspunktet om aftenen ikke duede til friluftsspil. I hvert fald kom der kun 3.500 tilskuere, hvor man havde regnet med 7.000 og håbet på 10.000. Der blev derfor så rigeligt brug for den underskudsgaranti, som Odense Kommune og Albani havde stillet.

Tilmelding nyhedsbrev