1998 blev et helt særligt år for H.C. Andersen Festspillene. Ikke så meget fordi årets eventyr var Svinedrengen, det havde det jo været før, men fordi Erik Bent Svendlund dette år sagde farvel. Den 66-årige veteran ville nu trappe lidt ned, hvilket ville sige, at han dette år ”kun” iscenesatte otte forestillinger, blandt andet på Nyborg Vold og Frøbjerg Bavnehøj. Han valgte dog samtidig en sidste gang at vende tilbage til instruktørposten på Svinedrengen, så han kunne slutte af med maner. Som instruktørassistent havde han fået Carsten Friis, der også var en rutineret kraft fra amatørskuespil.
Der medvirkede ekstra mange børn, i alt 82 på scenen og i orkestret, heraf flere ned til seksårsalderen, hvilket ifølge Svendlund ville sikre skuespillere i en halv snes år frem, fordi mange børn kom igen år efter år, indtil de faldt for aldersgrænsen. Han havde desuden en række af de velkendte kræfter til at hjælpe sig. Musikken var af Børge Wagner, koreografien ved Line Pedersen og Peter Friis og scenografien ved Freddy Nielsen. Ib Roland indstuderede orkestret, og sange og kor blev instrueret af Ingrid Grønnegaard. Karen Hohberg stod endnu engang for kostumerne – hun var jo også kun blevet 83 år.
Premieren den 15. juli stod i høj grad i Erik Bent Svendlunds tegn. Han blev hyldet for de mange år ved Festspillene. En ekstra stor ”gave” var det desuden, at Johan Kobborg var rejst hele vejen fra Tokyo for at hylde den mand, der havde set hans talent og gjort ham til Klods Hans i 1983. ”Med sin fandenivoldske måde at instruere på gav Erik Bent mig en tro på mig selv, en masse gå på mod og ikke mindst kærligheden for teater og dét at stå på en scene”. Svendlund måtte selv knibe en tåre over den megen hyldest.
1.004 tilskuere overværede premieren, der i Fyens Stiftstidende blev rost som et særdeles hyggeligt familiespil med gode skuespillerpræstationer, velfungerende balletoptrin, gode kulisser og kostumer, og finalen fra Prinsessen på Ærten faldt ligeledes i god jord hos anmelder Aksel Brahe.
I alt kom 28.900 til årets udgave af Svinedrengen. Jørn Erik Schreiner var særdeles tilfreds, fordi vejret havde været halvdårligt, dog uden at det havde været nødvendigt at aflyse.
Ved afslutningen var der blomster til Jan M. Andersen, der spillede med for 10. gang, og til Karen Hohberg, som havde været kostumier i 20 år. ”Nye” veteraner i Landsbyen var pensionistægteparret Inge og Tage Hansen, som havde overtaget kiosken, hvilket de må siges at være eksperter i. De havde nemlig før pensionisttilværelsen haft købmandsforretning i Overgade, og Tage Hansen været formand for købmændene på Fyn.