Hyrdinden og Skorstensfejeren (2002)

H.C. Andersen Festspillene har altid været økonomisk afhængig af to uberegnelige faktorer: vejret og politisk velvilje, og begge dele kan gå op og ned, som tiderne skifter. 

I 2002 måtte Jørn Erik Schreiner konstatere, at der skulle skæres ind til benet. Fyns Amt viste godt nok stor generøsitet ved at omdanne en underskudsgaranti på 50.000 kroner til et direkte tilskud, men Odense Kommune var gået den modsatte vej, og i 2002 reducerede kommunen ydermere deres underskudsgaranti med to tredjedele af det budgetterede underskud. Schreiner søgte derfor finansiering via andre kanaler og oprettede en sponsorklub, hvor hvert medlem gav 10.000 kroner om året. 

De økonomiske omvæltninger gik dog på ingen måde ud over årets opsætning af Hyrdinden og Skorstensfejeren, der henover sommeren blev set af knap 22.000 tilskuere. 

Carsten Friis instruerede stykket sammen med Tobias Kjærside som assistent efter Erik Bent Svendlunds manuskript, og Michael Salling var atter komponist og orkesterleder, mens Mette Marstrand Rasmussen var kor- og sangleder. Line Pedersen og Peter Friis koreograferede stykket, og Line Feldt var scenograf.

Hovedrollerne som Hyrdinden og Skorstensfejeren blev spillet af Eugenie Argiris på 11 år og Jonas Lau Ovesen på 14. De havde begge været med i Landsbyen adskillige gange før og kunne derfor sagtens spille hovedrollerne, mente Carsten Friis. I det hele taget var hans tillid til børnene ubegrænset: ”Det fantastiske med børn er, at de formår at holde entusiasmen og gejsten i en forestilling igennem hele spilleperioden. Det er der mange professionelle voksne skuespillere, der ikke kan. Samtidig indgår børn i et naturligt hierarki, hvor de yngste lærer af de større og mere erfarne. Det er faktisk lidt af en solstrålehistorie hvert eneste år,” sagde han til Jyllands-Posten.

Karen Hohberg kunne dette år fejre 25 års jubilæum som kostumier, hvilket blev markeret på festlig vis i forbindelse med premieren. 

Tilmelding nyhedsbrev